Tuesday, February 8, 2011

Kueh oh Kuih

Tea time… minum petang emmm… nak makan ape ekk? Nak beli ker nak  buat jer…apa kata buat jer…kalau nak buat.. kueh apa ekk?...Takde idea… wokey ni ada satu resepi  kueh tradisional  yang tak luput dek zaman nih…bila-bila masa pun wokey minum ptg pon boleh sarapan pagi pon boleh…kalau ada jamuan pon boleh idang gak.. atau masa ada kenduri pon boleh kalau ada buat lebih tu haa.. boleh ler kasi kat mak ker  or kat jiran sebelah rumah ker.. adik-beradik ker.. mak mentua ker.. hehe…yang sebenornyoo..resepi nie mak mentua ku yang punya..kira belajor ngan my mother in law laa nie kira nyer…yea laa bila dah makan sedap tuh…so tanyelah kat  my mother in law kueh nie camne ekk buat yer mak?…and bila dah cuba buat sendiri…Ooo senang jer buat dia rupanyer…

Haa nie bagi adik-adik atau akak-akak yang suka ngan kueh tradisional melayu boleh ler cuba-cuba resepi nih…kueh kusoi atau ada yang panggil kueh kasui sama jer laa tuu…resepi nih sebenarnye.. very the simple, bahan-bahan pon x susah nak cariii.. sekitar yang ada kat dapur atau kedai-kedai yang berdekatan ngan rumah kiter jer… sesapa jer boleh buat.. even untuk sesapa yang baru nak berjinak-jinak ngan dapur…
Resepi  nih untuk satu adunan boleh dapat lebih kurang 40 biji..so sesapa yang rasa banyak tur…korang bagi  2 lah…wat separuh adunan jer…resepi dan cara buat nyer camnie:

Kueh Kusoi






Bahan-bahan asas
1.       3  cawan tpg gandum
2.       1  cawan  tpg ubi
3.       9 cawan air gula melaka *
4.       ½  sudu teh air kapur (kapur sireh)
5.       ½ biji kelapa parut putih gaul ngan sedikit garam

*Bahan untuk  9 cawan air gula
1.       2 ketul gula Melaka saiz sederhana
2.       1 cawan gula merah timbang
3.       2 helai daun pandan
4.       4 cawan air

cara buat air gula = satukan semua bahan dlm satu periuk masak sampai mendidih dan gula pon larut, tapis dan campur air sejuk biasa untuk jadikan 9 cawan air gula, kalau masak terus 9 cawan lambat pulak karang nak wat kueh nih nanti..coz nak tunggu la pulak air gula tu sejuk dulu baru boleh bancuh..idak kn melecurlah pulak tangan karang… kan buang masa name nyer tuh…haa so gunakn creativity yer.. maklumlah keja nak cepat dan mudah…..oh yea penggunaan gula timbang ialah untuk mendapat kaler yang gelap…coz kueh nie kalau gelap baru nampak cantik berseri..

Berbalik pada kueh tadi x susah yer.. adik-adik kakak-kakak yer.. bancuh jer semua bahan-bahan asas pastu tapis… coz kita x nak ada tepung yang bulat-bulat `n’ bergentel-gentel tuh…dah tapis masuk dalam acuan yang comel-comel..acuan ikut suka koranglah… pastu kukus dalam 15 minit atau sampai kueh masak..masa mengukus  bergantung pada saiz acuan kalau kecik lagi cepatlah kueh tu masak… tunggu kueh sejuk baru keluarkan dari acuan…

Udah tur..tunggu apa lagi  hidangkan bersama kelapa parut dan air minum petang..camtu jer lah.. senangkan…so apalagi bolehlah  korang cuba… wokey…selamat mencuba…

No comments:

Share |