Friday, March 4, 2011

Roti Jala & Kari Ayam (Part 2)











Bahan untuk roti jala
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning telur
3 cawan air (gunakan cawan yang sama bila menyukat)
3 helai daun pandan
Sedikit minyak masak untuk disapu pada kuali
(gunakan kuali yang leper dan acuan roti jala)

   

Cara-cara
Bancuhkan semua bahan dan tapis (jika perlu selepas bancuh boleh blender supaya tiada tepung yang bergentel)


Simpulkan daun pandan celup dalam minyak dan sapu sedikit pada kuali. Kiraikan adunan tepung menggunakan acuan untuk membentuk jaringan seperti jala.




























Bila telah masak angkat dan terus lipat kpd 2 dan lipat kepada 2/3 (boleh juga digulung jika suka. Siap untuk dihidangkan bersama kari ayam/daging. Hidangan untuk 5-6 orang. Selamat mencuba:D (resepi kari ayam @ Resepi Roti Jala n Kari Ayam Part 1)

No comments:

Share |